Polica je, kako navode stare knjige, najplodniji kraj beranske nahije nalazi se sjeverno od Berana, uz Lim, a sastavljena je iz nekoiko sela koja predstavljaju jednu geografsku cjelinu.

Izgleda kao visoravan, ili bolje, kao polica. Kroz policu teče Polička rijeka, sastavljena od dva vrela od kojih jedno teče ispod sela Zagradja, a drugo ispod Goražda. Od sastanka ova dva vrela  rijeka teče u južnom pravcu i utiče u Budimsku rijeku.

Kada se gleda od Berana, Polica izgleda kao da je na nekoj polici smještena, pa vjerovatno,otuda i njeno ime. Nekada je Polica bila pod jezerom. Zapisi kazuju da je voda istekla. Kada je voda prestala da teče izbilo je vrelo ispod klisure, tako da je gornji dio Police ostao bez vode.

 

Na Polici je nekada bio i manastir i nekoliko crkava od kojih se danas vide tragovi. Ovo selo pominje se u Svetosavskoj hrisovulji kraja Milutina. Ovdje se nekada kopalo srebro i vadio ugalj. Polica je tada bila guisto naseljena. Danas na živopisnoj ravnici su razbacane kuće, nema onoliko duša koliko je nekada bilo jer je  iz skoro svakog doma  neko otišao u daleki kraj, ali se oni najodaniji i vraćaju. Oni koji dodju ovdje siju pšenicu koja radja kao u Vojvodjanskoj ravnici.

Istorija je ovde deo života, jer  Polica se  kao staro naselje pominje još 1251.ghodine kao posjed manastira Šudikove, Uroševice i Djurdjevih Stupova. Tuda su prolazili carski drumovi prema Raškoj i Peći , pa dalje niz Lim, prema Višegradu, Dubrovniku, Skadru, Cetinju,Kotoru.....

Polica je mjesto poznato po svetom boru i crkvi.