Eparhija Budimljansko-nikšićka je jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve.
Budimljanaska Episkopija  osnovana je 1219 godine. Sjedište Episkopije bilo je u Manastiru Đurđevi Stupovi (Manastir Svetoga Georgija) u Beranama.

Na svome redovnom majskom zasijedanju 2001 godine  Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve donio je odluku o formiranju tj. obnavljanju Eparhije budimljansko-nikšićke, a za njenog administratora odredio Episkopa budimljanskog Joanikija (Mićovića) sa sjedistem u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

Na zasjedanju Svetog Sabora 2002 godine, Preosvećeni Joanikije, izabran je za Episkopa budimljansko-niksickog.

Opširnije...

Na Carinama ( Kučki Kom) -prostoru, kako ga okarakterisa pisac Bogdan Labović, predodredjenom za careve, mjestu gdje je čovjek bliži nebu i Bogu, podignut je hram Sv. Ilije . Specifičnost ove bogomolje je u tome što je podignuta na 1800 metara nadmorske visine, što znači  na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi .

"Ovaj hram podiže njegovo visočanstvo knjaz Nikola Prvi Petrović za pokoj duše svoga oca vojvode Mirka Petrovića Njegoša, hrabrom plemenu Kuča 1900. godine", piše nad ulazom crkve.

Uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, hram je obnovljen iz temelja (1993-1995) godine, trudom i nastojanjem Mihaila Prelevića iz Kuča i protojereja Dragana Mitrovića, prilozima Kuča, Vasojevića, i Bratonožića i mnogih drugih kao i društvenih i privatnih ustanova i preduzeća.

Opširnije...

Naspram Komova, slobodarskog vrha koji povezuje Lovćen, Andrijevicu i Cetinje, u Limskoj dolini, na zelenoj zaravni kod Berana nalazi se manistar Djurdjevi Stupovi, sjedište Budimljansko-nikšičjke episkopije i simbol otpora turskoj vlasti.

Mada  su ga Turci više puta palili nisu uspeli da ugase plamen koji i danas to sveto mesto ima - ostao je simbol pravoslavlja i velike ljubavi prema slobodi i svom rodu.

Manastir Djurdjevi stupovi sa crkvom Svetoga Georgija  na samom pocetku 13 vijeka podigao župan Stefan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira, Nemanjinog brata. U ovom manastiru bilol je sjediste Episkopije Budimljanske, jedne od prvih episkopija koje je osnovao sveti Sava 1219 god. odmah po osamostaljenju Srpske pravoslavne crkve. Kasnije Budimljanska episkopija je podignuta na stepen mitropolije. Kralj Milutin je 1318. godine prisustvovao državnom saboru u Djurdjevim Stupovima.

Opširnije...

Manastir  Sv. Trojice u Brezojevicama potiče iz 13. vijeka. Prema predanju i nekim zapisima, obnovljen je  1567. godine i danas je kao i u prošlosti centar okupljanja žitelja ne samo ovog dijela sjeverne Crne Gore, nego i šire.. Manastir je zidan u vizantijskom stilu, bez kubeta, te pripada stilu jednobrodnih sakralnih objekata sa pripratom i polukružnom apsidom. Zidovi i priprata hrama bili su ukrašeni živopisom koji je radila ista grupa zoografa koja je živopisala manastir Moraču.

U ratnim vihorima manastir je viša puta paljen i dizan iz pepela, pa su freske uništene, izuzev neznatnih fragmenata. Kao duhovni centar svetosavskog pravoslavllja na ovim prostorima, zbog svog istorijskog i prosvjetnog značaja, manastir privlači pažnju ne samo vjernika-hodočasnika, nego i turista, a postao je i značajan centar saborovanja.