Na Carinama ( Kučki Kom) -prostoru, kako ga okarakterisa pisac Bogdan Labović, predodredjenom za careve, mjestu gdje je čovjek bliži nebu i Bogu, podignut je hram Sv. Ilije . Specifičnost ove bogomolje je u tome što je podignuta na 1800 metara nadmorske visine, što znači  na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi .

"Ovaj hram podiže njegovo visočanstvo knjaz Nikola Prvi Petrović za pokoj duše svoga oca vojvode Mirka Petrovića Njegoša, hrabrom plemenu Kuča 1900. godine", piše nad ulazom crkve.

Uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, hram je obnovljen iz temelja (1993-1995) godine, trudom i nastojanjem Mihaila Prelevića iz Kuča i protojereja Dragana Mitrovića, prilozima Kuča, Vasojevića, i Bratonožića i mnogih drugih kao i društvenih i privatnih ustanova i preduzeća.

 

Podignut je zvonik i konak koji je (1995) osveštan i predat na staranje Brastvu cetinjskog manastira. Pored manastira su mramori (grobovi ratnika, kopljanika i čobana, usamljeni i zarasli u travu, mnogi bez imena i znamena, istruli krstovi koje pokriva trava. Pored manastira sahranjen je i inženjer Mihailo Prelević. 

Ovaj Manastir je duša Komova, istorija, čitanka pod vedrim nebom. Ovdje se zborilo i dogovarala se Brđanska plemena, o slozi, zajedništvu. Ovdje nema grada ni utvrđenja. Grad je sama planina. Ovaj manastir nije zaključan. Njegova su vrata širom otvorena za svakog namjernika, prolaznika, božjeg ugodnika.Na Carinama s proljeća ljeta i jeseni je živo. Možete doći kolima do na same Carine kod manastira.

Iz zemlje, iz srca stvorena je zaravan Carine i na njima podignuta crkva. Da sve bude sveto i čisto, vjekovno. Ovdje se najprije začeo kamen, u kamenu, cvijet i bor, izvor. Tu je došao čovjek ljepote da se nagleda, da sagradi crkvu. Sve što je ovdje veliko je i sveto, čisto i trajno.Kod crkve na Carinama kupe se za Ilindan, tu je odvajkada sabor. Ljepota i visina.