Malo je cudno da niti starija, niti sadasnja mladja generacija kroz skolske klupe nijesu saznale o prvom doktoru nauka iz naseg zavicaja.
Njegovi preci doselili su se iz sela Lutova. Prvi doseljenik zvao se Vukajlo. Od njega ce se u Dapsicu razviti brojno pleme Lutovac.
Pavlov djed Cubro poginuo je u borbi protiv Turaka u poznatom ustanku Vasojevica 1875 godine koji je vodjen pod komandom Miljana Vukova. U tom boju ucestvovao je i Pavlov otac Stefan.


Osnovnu skolu je zavrsio u manastiru Djurdjevi Stupovi kod Berana a zatim u Uzice jos tri razreda gimnazije. Cetvrti razred gimnazije zavrsava u Beogradu. da bi sto prije dosao do sluzbe upisuje Uciteljsku skolu u Aleksincu koju je u roku i sa visokim ocjenama zavrsio. Nakon par mjeseci ponovo se vraca u Beograd gdje na Visokoj skoli upisuje da studira filozofiju,pedagosku grupu predmeta i opstu istoriju. Diplomirao je 1907 godine. Iste godine odlazi u Njemacku te u Lajpcigu i Jeni studira filozofiju, pedagogiju i ekonomske nauke. U isto vrijeme dok studira u Lajpcigu i Jeni po tri mjeseca radi produbljivanja znanja i ovladavanja latinskim i drugim jezicima koji programom nijesu bili zastupljeni u Uciteljskoj sloli u Aleksincu, vanredno uci ipolaze sve razrede sa maturskim ispitom u Srpskoj gimnaziji u Solunu.
Godine 1911 branio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Lajpcigu na temu "Razvoj moralnih vrlina" koju je uspjesno odbranio i time doktorirao.
Govorio je: njemacki, latinski, francuski i ruski jezik
Prvi je direktor Beranske gimnazije i na njegovu inicijativu (koju su nadlezne vlasti usvojile)je osnovano Pedagosko odeljenje koje ce kasnije prerasti u Uciteljsku skolu.

 

Vladan Djurisic