Tri poljupca u obraz prilikom susreta, uprkos rasprostranjenom uverenju, nisu duga tradicija u Srbiji. Ovaj običaj zaživeo je kod nas tek krajem prošlog veka

NEMA tog mangupa koji neće iskoristiti priliku da zgodnu strankinju koju je tek upoznao srdačno zagrli i poljubi tri puta u obraz uz obavezno objašnjenje - tako se Srbi pozdravljaju. Zbunjena neposrednošću, ali i brojem poljubaca, lepa Francuskinja, Španjolka ili možda Italijanka nema izbora nego da se prepusti čarima domaćih običaja. Ipak, iako zgodan izgovor da se iskamči koji poljubac više, običaj ljubljenja tri puta, prema tvrdnjama etnologa, a nasuprot raširenom verovanju, nije tradicionalan srpski pozdrav.

 

Etnolog Dragomir Antonić objašnjava da je ovaj običaj u Srbiji zaživeo tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka. Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda.

- Sećam se da je, kada sam bio dečak, bilo uobičajeno da se prijatelji i rođaci prilikom susreta poljube u oba obraza po jednom - priča Antonić. - Tri poljupca kao pozdrav karakteristična su za Crnu Goru, pre svega za Vasojeviće. Reč je o pravoslavnom pozdavu koji simboliše Sveto trojstvo - Oca, Sina i Svetog duha. Vekovima je to bio način da se iskaže pripadnost pravoslavnoj veri.

GRIP PRETIO POLJUPCIMA

Svinjski grip zamalo nije proterao celivanje u obraz iz Francuske. Ipak, narod po kojem je jedna vrsta poljupca dobila ime nije se dao. Broj poljubaca se razlikuje od regiona do regiona, a postoji i šala koja kaže da možete znati u kojem francuskom gradu se nalazite na osnovu toga koliko puta se tamo ljube. Slično srpskim mangupima sa početka teksta, i Francuzi imaju običaj da posle dva poljupca sa devojkom kažu: "U mom kraju ljubimo se četiri puta". Ako se curi svidi nasrtljivac, ona uz osmeh odgovori - "Kod nas je običaj osam puta".

U Srbiji, objašnjava naš sagovornik, ovaj običaj je prihvaćen pre svega zahvaljujući medijima. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Tako su tri poljupca hrvatske pevačice Tereze Kesovije sa voditeljem Ognjenom Amidžićem protumačena kao izraz poštovanja i pomirenja sa Srbijom. Kada se Džoni Dep u Drvengradu tri puta srdačno celivao sa Emirom Kusturicom bila je to samo još jedna potvrda njegove ljubavi prema našoj zemlji.

Srbi i Crnogorci nisu, međutim, jedini koji su celivaju tri puta. Često uz čvrst zagrljaj to čine i Rusi, ali i Egipćani, Švajcarci, Belgijanci i, u nekim delovima zemlje, Francuzi. U Italiji uobičajena su dva poljupca, ali se mladi sve češće prilikom pozdrava ljube tri puta. Hrvati i Bošnjaci ljube se dvaput, po jednom u oba obraza, kao i Grci. U Valoniji, francuskom delu Belgije, poznanici se ljube jednom.

Izvor: Vecernje novosti online (16. jul 2011) V. Mijatović