Rijeke Komova bogate ribama privlačile su robolovce iz raznih krajeva ali i mještane kojima je  ribolov oduvijek bio dio života i važna razonoda....

U predjašnjim vremenima ali  vrlo cesto i danas, ribolovci ovdje sami prave pribor za pecanje kao sto je pleteni konac, kovane udice, vjestacke mušice a kao stap za pecanje korišten je takozvani ljeskovi štap ili ljeskovak.

Lijeska (Corylus avellana) je drvo koje moze da poraste i do 15 metara. Podobna za pravljenje štapova za pecanje jer je kao resurs u ovim krajevima neiscrpljivo drvo, lako se obradjuje i lijeska kao drvo je izuzetno pravilnog oblika, elasticno, lagano, pravo.


Ljeskovi stap za pecanje je vrlo osjetljiv na dodir mamca od ribe ili kada olovo dodiruje kamenje ili pijesak. Jasno prenosi zvuk, vibraciju i dodir iz vode i tako je za, kako iskusne ribolovce tako i za pocetnike kao sonda.

Ovaj stap je stoprocentno ekoloski, ne kosta nista, ima dobre osobine, jos uvijek se moze vidjeti na ovim prostorima a poznavaoci ove tehnike kažu da ne zaostaje za modernom pecaroškim priborom.